Kohta on tullut Forzaa päristeltyä Fanatec-ratin avustuksella jo viikko, joten on aika pistää mielipidettä kehiin. Ensinnäkin tuotakoon esille, etten omaa kokemusta pelirateista PC- tai PS2-puolelta, joten minulla on antaa vain maallikon näkemykseni. Sama pätee osittain myös itse peliin, sillä kyseessä todellakin on simulaatioksi luokiteltava teos, enkä ymmärrä todellisessa elämässä paljoakaan autoista tai autourheilusta. Toki ne kiinnostavat minua, mutta en ole toistaiseksi paneutunut autojen käyttäytymiseen tai tuunaukseen, eikä minulla oikeassa arkipäiväisessä menossa ole juuri mahdollisuuttakaan siihen.

Jos haluaa Xboxille ratin ja on tosissaan Forza Motorsportin pelaamisen kanssa, suosittelen lämpimästi Fanatec Speedster 3 -rattia. Ratti tuntuu mukavalta kädessä, sitä voi säätää hurjasti eri pelejä varten (kuten miten voimakkaat Force-efektit ovat tai miten suuri on deadzone) ja television eteen ei ole pakko kärrätä pöytää, sillä mukana on suorastaan nerokas syliteline. Ratti pysyy siis oikein mukavasti sylissä ja sen paikkakin on erittäin lähellä sitä, miten ratti on oikeassa autossa. Toki Fanatecin voi kiinnittää myös pöytään, mutta itse olen pitänyt sitä mieluusti sylissä.

Negatiivista on tietysti todellisen force feedbackin puuttuminen, mutta tämähän ei ole ratin vika vaan Xboxin. Tästä huolimatta ratti "emuloi" force-efektejä erittäin vakuuttavasti, esimerkiksi renkaan tömähtäessä korotettuihin reunoihin sen voi todella tuntea.

Itse peliä en sen kummemmin lähde arvostelemaan, jos lähtisin, niin tekisin sen täällä (arvostelu löytyykin jo talon puolesta, suosittelen lukemaan jos peli kiinnostaa) Mutta lyhyesti sanottuna, peli on hurjan kivaa erityisesti ratin kanssa pelattuna. Vaikeakin on kuin mikä tällaiselle, joka ei oikeastikaan ole mikään etevä kuski. Onneksi nerokkaat avusteet madaltavat oppimiskynnystä niillekin, joille simulaatio saattaisi tuntua liian suurelta haasteelta.

Ilmaistaan asia vielä näin: jos johonkin haluaa käyttää 150-200 euroa tänä vuonna, niin Fanatec ja Forza yhdistelmä on mahdollisesti kivointa, mihin autopelifriikki pennosensa voi tuhlata. Suosittelen.